Tricks & Tips - Välkommen till Jerker Antoni Konsult

Till innehåll

Tricks & Tips

ORGLAR > TRICKS&TIPS
När orgeln inte vill starta upp och det kommer ett felmeddelande på LCD-displayen skall du först kolla länken här ovanför!
STÄLL IN ORKESTERSTÄMMORNA!

Först måste man ställa om orgeln till någon av USER-orglarna så man kan byta ut stämmor.

Flytta dig med pilarna på LCD-displayen till tredje valet STYLES.
De vanliga första orglarna Baroque, Romantic osv är låsta (det är ett hänglås bredvid namnet) så du bläddrar med pilarna vidare ner till t ex USER I och slår ENTER.
Gå sedan med pilarna i menyn upp till VOICES och slå ENTER.
Välj sedan Alternative Voices och slå ENTER igen.
Det skiljer på alla modeller - här är ett exempel för SONUS 40/45

Du kan byta till orkesterstämmor via
Vill du t ex lägga en Cello på pedalen håller du in Mixtur IV på pedalstämman tills den börjar blinka. Då kommer alla de alternativa stämmorna upp på displayen - bläddra till Cello och vill du behålla den stämman på pedalen under USER I orgeln så slår du därefter ENTER så hamnar den där.

Vill du kanske ha ett piano på Manual I. Håll in Kornett VI tills den börjar blinka och bläddra till Piano osv.
Du kan ha tillgång till två orkesterstämmor på Manual I - lägg nästa genom att hålla in Vox Humana, bläddra till Harpsichord t ex. och tryck ENTER.
På Manual II kan du göra likadant under Celeste 8 och Clarion 4.

Snabbrepetition: Du kan alltså byta ut de stämmor som ligger på platserna ovan genom att  gå till den funktionen i andra menyn som heter Alternative voices och trycka ENTER och sedan håller du in manubrien för t ex Kornett IV på Man I tills den börjar blinka och sedan kan du bläddra mellan de olika orkesterstämmorna medan du spelar och till slut trycka ENTER om du vill byta till den valda orkesterstämman.

Så du kan alltså ha t ex Cello i pedalen, växla mellan t ex Strings och Piano på manual I och växla mellan Choir och Harpsichord på Man II. Allt samtidigt. Och du kan kombinera orkesterstämmorna med de andra stämorna som vanligt.

Här listan på orkesterstämmorna i Sonus, Unico och Ouverture.

Piano
Piano&String
Bass-Piano
Harpsichord1
Harpsichord2
Harpsi&Strin
Celesta
Chimes
OrganSlow
OrganFast
PluckBass
Harp
Timpani
Basses
Strings
SlowStrings
Bass-Strings
String+Horns
Choir 1
Choir 2
Choir&String
Horns
Horns+Choir
Cello
Violin
Flute
Flute&String
Flute+Oboe
Oboe
Oboe&Strings
Clarinet
Tuba
Trumpet
Observera att orkesterstämmorna är anslagskänsliga så man kan spela orgelstämmorna och slå hårdare för att t ex få fram stråkarna ovanpå grundstämmans ljud.
Obs också att du hittar sustainpedalen till höger om höger svällare, man tar foten åt höger mot en liten kontaktplåt för att få tonen att ligga kvar. Kan användas på många sätt, även för att göra snygga övergångar och växlingar av stämmor medan tonerna ligger kvar.

Prova med detta, och ring gärna när som helst när du sitter framför orgeln om du fastnar så hjälper jag dig vidare. Jag har tel 0734 211 888

MVH Jerker


ALP-LIFT
"Nu är orgeln i Gränna begravningskapell på plats. Med hjälp av ALP-liften gick arbetet med att få upp den på läktaren helt problemfritt. Jag gissar på att det tog max 2 minuter att transportera orgeln upp på läktaren och få den på plats. Vi behövde dessutom inte plocka bort saker runt omkring liften för att få plats. Att ta upp den via trapporna vågar jag inte ens spekulera i hur lång tid det skulle tagit, och hur mycket krångel det hade varit med utrymme. Så jag kan verkligen rekommendera att ta hjälp utav en sådan lift, till och med om man har en betydligt rymligare trappa än vad vi har här i Gränna." Hälsningar Åke Mattisson, Gränna. Det kostar några hundralappar att hyra en sådan. Det är det alla gånger värt! MVH Jerker
VOLYMKONTROLL PÅ UNICO/SONUS/OUVERTURE-MODELLERNA
Fabriksinställningen är att volymen för de externa högtalarna länkas ihop med volymratten under manualerna, så då startar orgeln med samma volym på interna som externa högtalare.
För att slippa justera nivåerna varje gång man startar gör man så här: Gå till SET UP menyn och välj "PROGRAMMABLE FUNCTIONS".
Bläddra sedan nedåt med pilarna till "LINK MASTER VOL POT TO" där "INT" står för interna högtalarnas volymkontroll och byt med hjälp av +/- till "NOTHING".
När du ställt om till "NOTHING" så kommer orgeln ihåg den inställning du gjort i displayen och de externa högtalarnas volym påverkas inte längre av ratten under manualerna.


Så här glada var Anders Börjesson och Jan Tammo när jag besökte dom med en UNICO SV40 orgel plus högtalare i Mariestad Domkyrka tisdagen den 10 september 2013.
Jag kopplade ihop min Sonus 40 med deras MIDI-fierade piporgel från Tostared med en 30 meters MIDI-kabel så man kunde spela på båda orglarna från läktaren eller från koret. VILKET SOUND!!!
"Vilken orgel är det som spelar?" Både Anders och Jan höll med mig om att det lät väldigt likt och minst lika levande och bra från Sonus 40-orgeln. Eller kanske t o m bättre? ;-). Anders har sedan något år en tremanualig Viscount Vivace 90 som övningsorgel hemma så han kände sig bekväm med klaviaturerna - det är ju samma Tracker Touch klaviaturer från Fatar på samtliga orglarna från Viscount.

KOPPLA IHOP ORGLARNA VIA MIDI
Det bästa och mest ekonomiska sättet att koppla ihop orglarna istället för att investera i ett dyrt spelbord är förstås att göra det med MIDI. Även registeringar kan skickas mellan instrumenten och du kan välja att sitta uppe på läktaren eller nere i koret och kontrollera båda eller en av orglarna från vilken plats som helst. Så kolla med den som levererat eller byggt ut piporgeln om den har begåvats med MIDI eller om den går att bygga ut med MIDI. Då kan du få tillgång till många fler samtidiga stämmor och låta piporgelns stämmor blandas med Viscountorgelns. Det blir en fantastisk klang! Jag vet! I Mariestad ställde vi först högtalarna till UNICO-orgeln nere i koret och spelade på båda orglarna samtidigt via MIDI och det var en helt otroligt stor och mäktig klang! Måste upplevas!

AUX-ingång och MIC-ingång på de flesta modeller.
Orgelns inbyggda ljudsystem är väl tilltaget och kan även användas för att mixa in yttre ljudkällor som t ex ett digitalpiano eller andra instrument eller en mikrofon. Dessa kan då mixas ihop med orgelns interna ljud till både de inbyggda högtalarna och de olika utgångarna och hörlurarna via den inbyggda routern. Samtliga Unico- och Sonus-modeller har både en line-ingång i Stereo samt även en mikrofoningång så du kan ansluta en mikrofon direkt och ställa grundvolymen med en gainkontroll. Du kan alltså t ex ställa ett Nord digitalpiano bredvid och köra ut det i samma ljudsystem och även ha en mik för solisten.
TRACKER TOUCH KLAVIATUR
Samtliga kyrkorglar på min hemsida, från den billigaste Cantorum VI (inte Cantorum V) till UNICO 700 använder samma fina klaviatur från FATAR som heter Tracker Touch. Denna klaviatur har tagits fram för att så mycket som är tekniskt möjligt efterlikna klaviaturen hos en piporgel med ett initialt motstånd. Organisten håller sin teknik på topp och håller uppe styrkan i fingrarna dessutom. Man kan öva på sin digitala orgel utan att tappa tekniken som behövs för att bemästra en piporgel.
Tracker Touch klaviaturen är ett av mina främsta försäljningsargument - har du provspelat den förstår du varför så många väljer Viscount.
VILL DU ÄNDRA TANGENTTRYCKET? Här har du en PDF på svenska med bilder och instruktioner hur du byter till fjädrar med lättare eller hårdare tryck.
TRANSPONERING, FINSTÄMNING
Använd TRANSPOSE-funktionen som finns i samtliga modeller för att transponera - väldigt användbart, gör livet enklare. Du kan även finstämma för att t ex anpassa orgeln till ett akustiskt piano som sjunkit något.
KIRNBERGER, WERCKMEISTER, MEANTONE osv
Växla temperering för olika musikstilar. Equal - Kirnberger - Werckmeister - Pythagorean - Meantone - Vallotti mfl går att ställa in. Hela den Physisbaserade serien har en avancerad finess dessutom - man kan även välja grundton för den temperering man ställt in. Och på senare tid har det även kommit till att man kan bygga upp sin egen temperering. Allt tack vare att kundernas önskemål brukar införlivas med nästa OS-uppdatering för de Physisbaserade orglarna - och uppdateringarna är gratis.
GARANTI
Hur är kvaliteten?
Vad händer om orgeln går sönder?
Går det att få tag i schema och reservdelar som kretskort osv. till äldre Viscount-orglar?
Hur länge kan man räkna med att en modern Viscount-orgel håller?
Viscountorglarna är helt och hållet tillverkade i Italien och samtliga modeller håller absolut högsta kvalitet.
Om du mot förmodan skulle få problem med ditt Viscount-instrument, oavsett var och när du köpt det, så skall du kontakta mig då jag har direktkontakt med fabriken.

Beskriv felet (det kan vara så att det kommer upp en felkod på displayen) så avgör jag tillsammans med Viscount vad som skall göras, t ex att dom skickar upp ett nytt kretskort för utbyte, det går på några dagar, eller att jag kommer förbi själv eller skickar en servicetekniker eller instruerar dig hur du själv skall kunna hitta orsaken till felet och fixa det.

Jag får också fram både kretskort och reservdelar samt schema även till gamla modeller som inte tillverkas längre.

Räkna med att en Viscount-orgel håller i minst 20 år utan att behöva service. Kontakterna som sitter under klaviatur och även i pedalen är sedan länge inkapslade i silikon för att undvika problem med oxid och korrosion om instrumentet utsätts för omväxlande värme och kyla, fukt och torka.
Jag lämnar 3 års garanti enligt Konsumentköpslagen och 10 års garanti på ingående delar.

MIDI
UPPKOPPLING TILL DATOR
NOTSKRIFT

MIDI, uppkoppling till dator, notskrift osv.
MIDI är det universella dataspråket mellan digitala musikinstrument och datorer. helt enkelt ett sätt för dom att kommunicera.
Du kan t ex spela in en MIDI-fil, spara den i datorn eller på en USB-sticka, och spela upp den på ett annat instrument som har MIDI. Till skillnad mot när du spelar in audio så kan du senare byta ljud och lägga till effekter helt fritt. Du kan byta ut stämmor som spelats in mot andra, panorera instrument i stereo-bilden, och även lägga på fler instrument som kör eller stråkar bakom pianoarrangemanget. Möjligheterna är nästa obegränsade och saknar nu vissa ljud kan du komplettera din orgel med en ljudmodul eller använda datorn som en sampler eller synthesizer - det finns massor med program för detta, även gratisprogram som är riktigt bra.
Samtliga Viscount-modeller har divisionell MIDI. Det betyder att du kan välja MIDI-kanal separat för varje manual och pedalen samt även svällarna. På det sättet kan du enkelt både spela in det du spelar som MIDI i realtid. Det finns tack vare detta väldigt bra stöd för samplingsprogram som t ex Hauptwerk.
Och sist men inte minst - du kan spela på orgeln och få upp det du spelar som noter i ett notskriftsprogram i separata notsystem för varje manual och pedal som du kan redigera och skriva ut - perfekt om du arrangerar för kör eller orkester. Det finns utmärkta gratisprogram även för detta, t ex Finale Notepad som man kan prova gratis och sedan köpa för USD 9.95 om man gillar det.
Om man är en mer avancerad användare rekommenderar jag särskilt Finale Print Music på svenska från Sweden Midi Music.
REGISTERSVÄLLARE
På samtliga modeller med två svällare eller fler kan du kan du ställa om den vänsta till registersvällare i menyn på displayen.

Du som har någon av äldre Vivace och Chorale-modellerna som har två svällare kan ställa om den vänstra till registersvällare - då gör du så här:
Stäng av orgeln. Håll sedan in dom fyra pil-knapparna samtidigt som du slår på orgeln. Gå sedan in i menyn och välj registersvällare. Om du senare vill ha tillbaka vanlig svällare så är det bara att göra likadant och välja det alternativet.
SUSTAINPEDAL
På samtliga CHORUM, UNICO, SONUS och OUVERTURE-modeller sitter det en gömd sustainpedal till höger om den högra svällaren så man kan använda de inbyggda orkesterstämmorna fullt ut - t ex pianostämman.
Det samma gäller för vissa större Vivace- och Chorale-modeller.
UTBYTBARA STÄMMOR - T EX PIANO
Så här enkelt är det på SONUS och UNICO-serien:
Gå först till STYLES i menyn och välj någon av USER-orglarna, detta för att du skall kunna spara den stämma du bytt ut så du direkt kommer åt den nästa gång. De vanliga Baroque, Romantic osv. har fasta stämmor med ett hänglås framför namnet, medan USER 1, 2, 3 och 4 har samma stämmor från fabriken som orglens STYLES men du kan byta ut och även editera ljudet och en massa parametrar för varje stämma och spara.
Gå sedan till VOICES i menyn.
Välj ALTERNATIVE VOICES.
Tryck och håll in knappen för den stämma du vill byta ut tills den börjar blinka. Prova t ex UNDA MARIS om du har en CLV4. Nu ser du i menyn att UNDA MARIS kommer upp. Och nu kan du flytta dig med +/- knapparna till t ex PIANO. Prova! Du har även en sustainpedal inbyggd till höger om höger svällare som du når om du trycker foten åt höger. Vill du spara så att PIANO alltid kommer upp på denna knapp när du har din USER orgel inställd skall du sedan trycka på ENTER.
STYLES
Det finns inte bara en mängd orkesterstämmor som stråkar, kör, celesta, kontrabas osv. beroende på modell, du kan också välja mellan flera olika grundtyper av orglar som varierar mellan olika modeller; Baroque, Romantic, English, Symphonic, Modern osv lite beroende på modell. Alla STYLES har sina egna grunduppsättningar stämmor.
De olika orgeltyperna finns även som grundinställning i de olika "USER" orglarna som du sedan kan konfigurera själv, editera stämmorna i och spara i orgelns minne, eller på ett USB-minne om du har en UNICO- SONUS eller OUVERTURE-modell. På t ex en gammal Chorale 3 har du totalt 170 stämmor att välja bland och du kan bygga upp din egen orgel med vissa begränsningar och spara även på denna billiga modell.
På SONUS, UNICO och OUVERTURE-modellerna är det nästan helt fritt fram och du kan bygga upp dina egna favoritorglar genom att utgå från dom över 600 inbyggda stämmorna, editera dessa för att skapa nya stämmor osv.
Köper du dessutom till Viscounts program för Windows - PHYSIS - THE EDITOR - se nedan, kan du bli du din egen virtuella orgelbyggare - pipa för pipa!

PHYSIS - THE EDITOR - WINDOWS-PROGRAM
Drömmer du om att bygga din egen orgel! Nu kan du det - du kan faktiskt köra igång ditt eget virtuella orgelbyggeri!
Koppla upp din UNICO-orgel till datorn så kank du och ändra i stort sett alla parametrar pipa för pipa virtuellt och bygga upp dina egna favoritorglar.  
Fungerar med alla UNICO-modeller, även den enklaste CLV4 och SONUS 40. Demo finns att hämta här gratis

BÄNK MED JUSTERBAR HÖJD

En orgelbänk med justerbar höjd kostar mycket pengar. Viscount har en fiffig konstruktion med ett jättehjul som man reglerar höjden med utan ansträngning även när man sitter på den.
Men ibland passar bänken från den orgel som spelat sin sista fuga och skall bytas ut. Kolla måtten här till höger.

Här är yttermåtten på Viscounts pedaler så du kan kolla om din gamla orgelbänk passar:

30 tasters modeller har 118,5 cm bred pedal. Måttet mellan de 30 pedalernas utsidor (C-F) är 110cm, dvs pedalerna sitter något tätare på 30 tasters modellerna.


32 tasters modeller har 130.5 cm bred pedal. Måttet mellan 30 pedalers utsidor på denna modell som en jämförelse (C-F) är 114,5 cm, dvs det är något glesare mellan pedalerna i 32 tasters modellen.Undervisning i orgel enligt Suzukimetoden
Man kan enkelt dra ut pedalen på samtliga orgelmodeller jag säljer en liten bit och sedan höja upp den med hjälp av några underlägg så att även ett barn kan öva.
Här är det Alma 10 år när bilden togs, som övar inför en spelning för Drottning Silvia i Uppsala i mitten av november 2012.
Pedalen är höjd 8 cm och det fungerade alldeles utmärkt för henne. Eftersom den även kommer ut en bit från orgeln så når man de svarta tasterna lättare också.
Man kan även behöva flytta upp tvärslån/fotstödet i orgelbänken så den inte tar i pedalen.
Hör gärna av dig till mig om du har några frågor om instrument för Suzukimetoden.
MVH Jerker
EXTERNA HÖGTALARE, EFTERKLANG, STEREO-BILD, SURROUND SOUND
GÖR OM VARDAGSRUMMET TILL EN KATEDRAL
Den inbyggda bashögtalaren brukar räcka långt, problemet brukar vara att den som spelar får för mycket ljud om man inte kopplar till externa högtalare. Det är framförallt diskant och mellanregister som brukar behöva kompletteras så att ljudet sprids i lokalen om orgeln inte är idealiskt placerad. Då högtalarna sitter under klaviaturen kan det variera mycket beroende på lokal och placering.
Det finns minst 4 line-utgångar för att koppla till externa aktiva högtalare på Viscounts 2- och 3-manualiga orglar och man kan skicka ljudet från de olika virtuella stämmorna till olika utgångar med routingfunktionen. Större modeller har upp till 12 utgångar så man kan fördela stämmorna till olika högtalare för ännu större realism.
Vill man ha känslan av en stor kyrka eller katedral fast man har orgeln i ett litet rum kopplar man upp sig till 4 externa högtalare - två framför dig som spelar och två bakom och använder den inbyggda routern för att placera efterklangseffekten antingen i alla fyra högtalarna eller endast i de bakre. Jag lovar - det blir en otrolig skillnad. Efterklangen kan regleras vad gäller typ, från kapell till katedral och har dessutom separat volymkontroll.
Skall du använda orgeln i ditt vardagsrum kan du koppla upp den till ditt 5.1- eller 2.1-systemet du har till din TV så du kan sprida ljudbilden - se till att 5.1-systemet har analoga ingångar bara . Eller använd två stycken 2.1-system.
Tillbaka till innehåll